Κίμωλος

kimolos photo

Το νησί

Με το που πατάς το πόδι σου στην Ψάθη το Κιμωλιάτικο λιμάνι, νιώθεις σαν να γεμίζει η καρδιά σου ευτυχία. Το νησί είναι γραφικό και όμορφο, τα νερά είναι καταπράσινα, τα σπίτια σε αποχρώσεις μπλε και άσπρου, στέκονται περήφανα, για να συνθέσουν όλα μαζί μια παραμυθένια εικόνα που, πάει, τελείωσε, την κράτησες στο μυαλό σου. Η ηρεμία που συναντάς με το που φτάνεις σε απορροφά.

kimolos photo

Ο οικισμός της Αλυκής

Ο οικισμός της Αλυκής είναι ένας από τους τέσσερις παραθαλάσσιους οικισμούς της Κιμώλου. Βρίσκεται στην νοτιοδυτική πλευρά του νησιού με υπέροχη θέα το νησάκι του Αγίου Γεωργίου, το Πυργονήσι και την Απολλωνία (το δεύτερο λιμάνι της Μήλου). Κατοικείται όλο το χρόνο. Το καλοκαίρι είναι ένας από πιο γνωστούς οικισμούς της Κιμώλου για τα ταβερνάκια με το φρέσκο ψάρι δίπλα στην παραλία. Το χειμώνα μετατρέπεται σε ένα μικρό υδροβιότοπο, όπου σταματούν αποδημητικά πουλιά κατά την μεταναστευτική τους πορεία για ξεκούραση λίγων ωρών.

Η παραλία της Αλυκής δεν είναι οργανωμένη, διαθέτει όμως αρκετά και μεγάλα αρμυρίκια. Είναι παραλία για όλα τα γούστα, διότι διαθέτει βότσαλα και ψιλή άμμο. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της είναι ότι "είναι απάνεμη" στα καλοκαιρινά μελτέμια . Η Μπονάτσα και το Καλαμίτσι, οι επόμενες κατά σειρά παραλίες, είναι αμμώδεις με χρυσή άμμο και πολλά αρμυρίκια.

kimolos photo

Ονομασία

Το όνομα Κίμωλος, σύμφωνα με την μυθολογία, προέρχεται από τον πρώτο οικιστή της τον Κίμωλο, γιο του Απόλλωνα, σύζυγο της Σίδης, κόρης του Ταύρου. Κατά την αρχαιότητα ήταν γνωστή και ως Οφιδούσα και Εχινούσα λόγω των πολλών ερπετών που υπήρχαν στο νησί. Κατά τον 13ο - 14ο αιώνα οι ενετοί την αποκαλούσαν Αρζαντιέρα ή Αρζαντάρα που σημαίνει ασημένια λόγω του λευκού χρώματος των πετρωμάτων της. Ο Οβίδιος αποκαλεί την Κιμωλο cretosam, ενώ παραπέμπει στο Itinerarium του Antonini Augusti, ο οποίος την αποκαλεί Cimelos. Τέλος, εμείς οι Κιμωλιάτες την αποκαλούμε «Κίμωλο μου παράδεισο μου...».

kimolos photo

Γεωγραφία

Η Κίμωλος ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων και πιο συγκεκριμένα στο νοτιοδυτικό όριο μεταξύ Μήλου και Σίφνου. Έχει ελλειπτικό σχήμα με περίμετρο 14 χιλιόμετρα και η επιφάνεια στης είναι 40 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Απέχει από τον Πειραια 86 ναυτικά μίλια.

kimolos photo

Πως να έρθετε στη Κίμωλο

- Απευθείας με ταχύπλοο ή συμβατικό πλοίο που αναχωρεί από το λιμάνι του Πειραιά

- Εναλλακτικά μπορείτε να ταξιδέψετε ακτοπλοϊκώς ή αεροπορικώς στη γειτονική Μήλο. Στη συνέχεια θα χρειαστεί να μεταβείτε οδικώς είτε από το κεντρικό λιμάνι της Μήλου (Αδάμαντας) είτε από το αεροδρόμιο στο λιμάνι της Απολλωνίας και από εκεί με το ανοιχτού τύπου επιβατικό – οχηματαγωγό «Οσία Μεθοδία» να μεταβείτε στο λιμάνι της Κιμώλου (Ψάθη). Υπάρχει καθημερινή επικοινωνία και για τη μετάβαση σας θα χρειαστούν μόνο 25 λεπτά καθώς η απόσταση μεταξύ Απολλωνίας και Ψάθης είναι μόλις 1 ναυτικό μίλι.

kimolos photo

Χιλιομετρικές αποστάσεις

Χιλιομετρικές αποστάσεις από το κατάλυμα μας

  • Λιμάνι Κιμώλου (Ψάθη): 2,5 χιλιόμετρα
  • Χωριό Κιμώλου: 2,5 χιλιόμετρα
  • Παραλία Αλυκής: 400 μέτρα
  • Παραλία Μπονάτσας: 1,2 χιλιόμετρα
  • Παραλία Καλαμίτσι: 1,5 χιλιόμετρα
  • Παραλία Ελληνικά: 3,10 χιλιόμετρα
  • Παραλία Δέκας: 2,8 χιλιόμετρα
  • Παραλία Μαυροσπήλια: 3,5 χιλιόμετρα
  • Παραλία Κλήμα: 4,5 χιλιόμετρα
  • Γούπα - Ρέμα: 2,7 χιλιόμετρα
  • Καρράς (βραχώδη ακτή): 3,6 χιλιόμετρα
  • Παραλία Πρασσών: 8 χιλιόμετρα
  • Παραλία Μοναστήρια: 8,5 χιλιόμετρα